Saturday, December 14, 2013

alfatihah, sahabat

Diya Edhayaa | 6:57 PM | 0Comments |
dalam kegembiraan meraikan majlis2 perkahwinan sahabat2 dalam cuti sekolah kali ini, hati bagai disentap dengan tiba2.  pagi2 semalam, aku terima mesej dan call dari salah seorang sahabat semasa Form 6 dulu.  katanya sahabat seTAHAP aku meninggal.  berderau darah. siapa? Dayah Zahari. 


laju tangan ini online. buka FB, tengok kalau2 ada post dalam group batch. tiada. buka home pula, tiada siapa2 mahupun apa2 post tentang itu.  aku anggap itu khabar angin sahaja.  tapi hati ini inginkan kepastian, laju tangan ini menaip mesej kepada salah seorang sahabat yang juga seTAHAP. 



sahabat, Azie, call no. Dayah. off. aku tetap tak puas hati. aku call juga, kedua-dua nombornya memang tak dapat dihubungi.  Allah...  benarkah??? tidak lama selepas itu, salah seorang sahabatku post tentang pemergian arwah ke Rahmatullah. AllahuAkbar... bagai nak luruh jantung aku. air mata tak dapat ditahan-tahan lagi.  terdetik di hati aku, cepatnya Allah ambil dia kembali. 


terasa baru lagi aku raikan majlis pertunangan dia pada 24 November baru2 ini.  memandangkan pada masa itu kereta aku baru sampai, dan aku pun masih bertatih2 belajar memandu berseorangan, aku gigihkan juga.  sudah ada kelapangan, mengapa tidak pergi.  dia berkali2 menjemput aku ke majlis pertunangannya.  dan semalam, aku terima berita bahawa dia sudah meninggal dunia.  


baru sahaja Sabtu lepas dia mengajak aku ke majlis perkahwinan sahabat kami, Sharifah. namun, atas kesibukan kerja, aku tak dapat penuhi permintaan dia. 2 minggu lepas pun dia mengajak aku ke majlis perkahwinan sahabat kami, Yana. tapi, kerja juga menghalang kami berjumpa.  



13 Disember 2013....
hari jumaat, penghulu segala hari.. sehari sebelum hari lahirnya yang ke-23, dia telah pulang ke Rahmatullah.  berjumpa Sang Pencipta. terpisah sudah segalanya dengan di atas dunia ini.


kenangan semasa Tingkatan 3 Ibnu Rushdy, barisan tengah, 2 dari kiri.


jamuan sebelum SPM 2007, di sebelah aku, depan sekali.

jamuan akhir Tingkatan 5, kanan sekali.



ya Allah.. 
10 tahun perkenalan kami, 
aku bersyukur pada-Mu mengurniakan sahabat sebaik Nur Hidayah Zahari,
sahabat yang periang, ceria dan baik.


ya Allah..
engkau ampunilah segala dosa-dosanya,
tempatkanlah dia dalam kalangan orang yang beriman,
soleh dan solehah.


dari Allah kita datang dan kepada-Nya juga kita kembali.  sungguh, ajal tidak mengenal usia.  bersediakah kita yang masih diberi pinjaman nyawa ini.


al-fatihah, Nur Hidayah binti Zahari. :'(

Tuesday, September 24, 2013

jatuh

Diya Edhayaa | 4:04 PM | 1Comments |
jatuh itu memang menyakitkan

seringkali jatuh itu boleh menjadikan diri sakit
malah lebih teruk andai luka bertapak
lebih menyakitkan andai luka yang tergores itu meninggalkan kesan yang dalam
kesan yang mungkin sukar untuk hilang
mengambil masa yang panjang untuk kelam.


nasib baik bila jatuh yang dialami itu tidak meninggalkan kesan
sakit? sedikit cuma.
biasalah, sudah namanya jatuh.


jatuh.. dari tempat yang tinggi
luar nampak parah. mengalir.
tapi dalam lagi parah, bisa.
alaminya, satu. pandang, seribu.
pandang yang boleh membawa pelbagai makna
makna itu. makna ini. sukar diungkap.
tapi satu punya makna yang infiniti.


jatuh.. dari tempat tinggi
bisa membuat jiwa musnah
hati entah ke mana.



tika membawa kaki menghayun langkah ke atas,
pandang-pandang ke bawah,
jangan mudah alpa.
andai jatuh, jangan sampai terjerumus.
andai jatuh, bangkit.
jangan terus lena.
bangkit bila masa menyapa.


 [sumber]


# now listening : Cinta Sempurna - Yuna


Monday, May 27, 2013

study week di Lata Lembik

Diya Edhayaa | 11:16 AM | 4Comments |
assalamualaikum.. tak jawab dosa, kalau jawab sayang.. :p



sebenarnya, ni dah musim cuti sekolah sekaligus cuti semester untuk aku. weehuuu! seronok..!  penat nak menghabiskan semester 7, penuh cabaran penuh dugaan.  exam pun dah lepas, tinggal tunggu result je lagi.  btw, lek lu.. lek lu.. cuti is cuti la kengkawan.. pastu baru bergegor jiwa dupdapdupdap nak bukak portal.  haha..


masa study week hari tu sempat la aku ngan member2 sekelas merangkap meniarap memanjat adik beradik 5 tahun setengah *tinggal setengah tahun lagi nak habis belajar* luangkan sehari untuk berjimba-jimba.  dah kalau duduk bilik pun baca termenung baca termenung, baik kita kasi relax sikit ini minda. hewhew.  



plannya lepas tengok bebudak kelas KS pegi sana. oweh! cam best.  dulu masa muda remaja *PPISMP SEM 3* dah pernah pun pegi sana untuk aktiviti Pendidikan Luar Pendidikan Jasmani.  berkampung jugaklah kat sana 3 hari.  tapi itu dulu lain, sekarang dah lain Lata Lembik ni.  makin maju okeyyy! :D  before pegi tu, sempat jugak usha Facebook Lata Lembik dengan salah sorang kawan aku.  nak tengok jugaklah apa aktiviti yang boleh buat kat situ.  sebab aim nak main flying fox. kehkeh



jadinya aku sajikan la gambar2 kitorang masa kat sana.  bersepah-sepah gambar. dahhh takkan nak letak semua. mau muntah colour blocking nengoknya kang.. ahahaha.. :D



dah mula tak terkawal. -___-


ni laluan ikut Kuala Dong.  dalam 1 jam dari kampus kami kalau tak salah aku.


konvoi 5 buah kereta.


teruja dah nampak signboard ni.


5 buah kereta = 23 orang


kiri = belum tunangan orang. kanan = sudah tunangan orang. ^___^

bincang2 nak main apa.

masterchef Ehsan berbaju hijau dibantu sahabat2.  pandai masak wooo!~

keterujaan plus kedebaran.  belakang tu tempat nak sewa macam2 equipment.



flying fox

dengan ketinggian bangunan 6 tingkat.



ready for water confident.








sky walk.


pohon beringinnnnn...~~ :p

5 tahun membesar sama2.. <3


aktiviti sem kali ni memang antara yang paling best yang pernah kitorang buat.  dan mungkin paling kena dengan jiwa2 yang agak agresif dan aktif. cewwwahhh! padahal sebelum naik flying fox tuh dah berkira-kira nak main yang rendah je.  dah naik atas mula nak turun semula. tapiiiii...! gagahkan jugak diri panjat bukit, siap amek turn no.6 afta kawan2.. tak mau awal2, tak mau lambat2.. nanti deborrrr! kahkah..


dan.. ehem! bebudak laki yang uruskan makanan.  daripada hal beli membeli sampai masak memasak.  memang jadi tuan puteri sungguh la.  cuma dak pempuan buatkan sandwich dan tolong bakar2 je.  yang bestnya kami dulu merayap2, then baru dorang yang pegi main.  sporting seyhhh boboys kami. ahahaha :D


oh ya! antara aktiviti yang ada kat sini antaranya : Jungle Trekking, Tree Climbing, Abseiling, Water Rafting, Sky Walk, Flying Fox, Rock Climbing, Tunneling, Archery, Blow Pipe, Campsite, Bird Viewing, Picnic & etc.  berkenaan bayaran, don worry beybeh.. dont worry! dalam rm10 je untuk 1 aktiviti.  tempat barbeque pun dorang dah sediakan.  


contact info Lata Lembik Recreation Park : 
FB : Lata Lembik Recreation Park
phone : 09-369 7892
lokasi : Lot 3&4, Seksyen 4, Kampung Baru Cheroh, 27620 Raub, Pahang Darul Makmur.




Thursday, May 9, 2013

bintang

Diya Edhayaa | 4:21 PM | 4Comments |
minggu study = minggu menghadap buku = minggu ulang kaji. bosan jugak kalau mengadap buku berjam-jam. jadi terapi terbaik untuk diri sendiri bagi mengembalikan tumpuan, dengar lagu dan online. muahaha. jangan ikut perangai aku. 10 minit katanya, tapi setengah jam jugak hadap. kehkeh.  tu belum campur main kucing yang duk berkeliaran kat depan bilik aku ni.


tapi dalam duk dengar lagu tu, tiba2 keluar lagu Ainan Tasneem - Aku Suka Dia. hewhew. padahal dah lama jugak lagu ni, tapi aku suka okey. suka. :D


Aku Suka Dia

Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya


Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya


Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia


indah pulak kalau jadi macam dalam lagu ni. muahaha. doa. doa. doa. :)))


# minggu depan mula exam. doakan kejayaan KAMI semua. :)

# sesungguhnya, Allah Maha Mengetahui isi hati hamba-hamba-Nya. 


dalam berjuta bintang yang menyinar, mungkin ada SATU yang PALING TERANG.  :)





Sunday, April 28, 2013

perempuan dan cantik

Diya Edhayaa | 8:19 PM | 0Comments |
2 perkataan yang sangat sinonim. aku yakin semua perempuan memang suka akan kecantikan. perempuan mana yang tak suka nampak cantik.. haaa.. kalau dah namanya perempuan ni, semua benda yang berkaitan dengan "cantik", semua nak.  baju cantik, nak.. kasut cantik, nak.. tudung cantik, nak.. kulit cantik, nak.. opsss! KULIT CANTIK. saja taip guna capslock. hekhek.



puan emak aku ibarat kaunselor kecantikan aku. phuiii~ ayat nak gempak aje. haha. takdelah. puan emak aku perasan yang muka aku sangatlah teruk sekarang ni.  jerawat naik toksah cerita la. cendawan tumbuh selepas hujan pun tak mampu menandingi jerawat yang ada kat muka aku ni. kehkeh.  dah macam2 cara aku buat. pakai itu, pakai ini.. tahan sekejap. lepas tu naik semula.  penat woi.


bila muka dah berjerawat ni, tahap keyakinan nak berhadapan dengan orang ramai memang sedikit.. eh! sedikit ke..? haha.. agak kurang laa. yelah, bila orang bercakap dengan kita, mesti pandang muka.  dan2 tu lah diri sendiri akan rasa, "alamak, malunya jerawat banyak seyhhh.." okey, berbalik kepada cerita puan emak aku.  satu hari yakni minggu lepas, dia duk bersembang dengan jiran aku.  tanya pakai apa kulit nampak bersih, takde jerawat bagai. yelah, anaknya macam ..... ikutlah ape2 pun. hehe.


pastu kakak tu cakap dia dah 2 bulan pakai produk ni.  memang jerawat susah nak naik la.  mak aku pun apa lagi, balik tu dah jadi macam promoter suh aku pakai jugak. haha.  see, betapa risaunya seorang emak tengok kulit muka anak bermasalah. pikir punya pikir, aku kira on laa.. so,...... inilah jawapannya...

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=



manfaat Aura White ni banyak jugaklah manfaatnya.  dalam 20 kelebihan laa. yang paling penting, ATASI MASALAH JERAWAT dan jeragat. hehe.  nak info lebih, boleh jenguk2 page Aura White Gluta Collagen Malaysia.  aku beli Aura White ni pun siap dapat free gift lagi. shaker dan mask. hehe


dan satu lagi produk yang aku baru try.. BARU TRY.. dan harapnya berkesan - Lunas Herbal Soap.  yang ni untuk MASALAH JERAWAT dan resdung.  untuk lebih berkesan, boleh laa gunakan dengan bedak dia sekali.  




amekaw.. semua nak pakai.. demi kulit.. hehe.. semangat tetiba aku ni entah kenapa.  mungkin sebab faktor usia kot.  suka sangat sebut faktor usia. haha.  aku harap 2'2 produk yang aku try ni berkesan laa.  letih woii nak mencuba produk2 yang sesuai dengan diri sendiri.  











Thursday, February 14, 2013

sudah jadi Puan :)

Diya Edhayaa | 11:08 AM | 10Comments |
assalamualaikum.


 fuhhh.. fuhhh.. berdebu blog aku. sebulan sekali baru update, memang berdebulah kan.  biasalah, hari sekolah mana ada nak layan menda alah camni, layan pon twitter, pesbuk je. penat, balik umah, tido. itu memang rutin harian sepanjang praktikal. malam2 berjaga macam owl. hehe.  memandangkan sekolah aku amek cuti seminggu, maka hari ni aku luangkan sedikit masa nak update cerita-cerita tak bermanfaat aku ni. hoho. 


jumaat minggu lepas, dalam pukul 2 cenggitu, gerak pegi ganu. na na na na ganu kiteee! pegi sebab nak hadirkan diri ke penyatuan dua hati satu jiwa salah seorang cousemate aku. maksudnya, coursemate aku nak kawennnnn!!! aaaaa.. nak kawen jugak. haha. *guraugurau*



suka orensss?? wahaha. kuanghasam punye puan-to-be.




sampai sana pun dah petang dekat pukul 7. tapi aku memang tabik spring laa dengan member aku si miss Q yang memang kaki speed tapi cekap.  ah! bebudak pempuan kelas aku yang dah ada lesen memang semua hebat-hebat, aku je yang terkial-kial lagi, reverse pun sasau. kalau tak, takkan first time drive lepas dapat lesen, mati depan kedai makan cina. dahlah ramai orang. malu i. >.<  


okey, sambung balik cerita tadi, lepas maghrib terus pegi rumah si Dyla yang nak kawen ni.  apa lagi menyibuklah dalam bilik pengantin. bajet nak jadi pengantin jugak. muahaha. alaaaahhh.. macam tak biasa pulak kalo member2 nak kawen, buat semak dalam bilik dorang sibuk nak pakai veil, pegang hand bouquet. kikiki :p  photog nak amek gambar pn aku rasa dorang rimas. haha


make-up taimmmm.



selamat menjadi suami isteri. alhamdulillah. :)


Cik Norshawaldila -----> PUAN Norshawaldila.

antara jejaka kelas yang datang. hoho.

kahwin itu best. eh?! 


barakallahulakuma untuk abang Fahdli dan Dyla. semoga mahligai cinta yang dibina bahagia hingga ke syurga. tahun depan PISMP BM nak anak sedara. huahuahua.  dalam masa yang sama, ada seorang lagi kawan satu batch yang melangsungkan perkahwinan di Terengganu juga. tapi sempat jumpa pengantin di pantai je, sebab dah gerak lewat.  jumpa dorang masa photoshoot di Pantai Teluk Ketapang.  btw, SELAMAT PENGANTIN BARU juga untuk Zihan dan Nazaruddin. :)






[ Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa baginda Rasulullah saw telah bersabda:   “Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang engkau redhai agamanya dan akhlaknya untuk meminang perempuan kamu, maka nikahkanlah dia. Jika tidak kamu lakukan demikian, maka akan timbullah fitnah dan kerosakan”.(hadith hasan riwayat Tirmidzi no 1084)




Thursday, January 17, 2013

tentang rasa 2013

Diya Edhayaa | 2:54 PM | 0Comments |
assalamualaikum.


sebulan jugak aku biarkan anak angkat aku ni hidup sendirian.  takde mood nak update, tapi ceritanya banyak.  rasanya kalau aku ucapkan Selamat Tahun Baru 2013 masih boleh diterima tak sebab still dalam bulan pertama tahun baru. hehe.  



tahun ni merupakan tahun akhir aku di IPG [InsyaAllah.. doakan supaya dipermudahkan segala urusan aku dan rakan-rakan seperjuangan tahun ni. :) ]  memandangkan  dah berada dalam tahun akhir pengajian, adalah sepatutnya mempunyai kekasih untuk setia berdamping di sisi.  untuk masa depan katanya.



sejak naik sem hari tu, nama boipren aku ni memang menjadi rebutan.  korang tahu tak macam mana rasa angau?  macam tak biasa pulak ada orang yang kau admire khennn~ ahaks!  bila kita dah admire seseorang, confirm kau akan rasa nak tahu segala apa yang dia buat.  kira macam ambil tahu perkembangan dialah.  dia study tak.  dia buat apa. dia sihat ke tak dan yang paling penting  kau mesti nak tahu yang dia sudah berpunya atau belum.  senang cerita, kau dengar je lagu Ainan Tasneem - Aku Suka Dia. part aku paling suka " Kekadang hati ku bertanya.. Adakah dia dah berpunya.. "  



haa.. macam  itulah perasaan aku dengan si boipren aku ni.  tahun ni kira aku nak 'ikat' la dengan dia.  tapi dalam proses mengenali hati budi boipren aku ni, memang aku dapat rasakan betapa tercabarnya aku untuk berdamping dengan dia.  takpe diya. takpe. kau kena kuat untuk terus hidup dengan dia.  untuk setahun ini, tumpahkanlah rasa rindu, sayang, kasih dan cinta pada dia.  siang malam terbayang.  sehari tak jumpa bagai nak gila bayang. ahahaha.  melampau.  tapi demi masa depan kau jugak kan. :)



Add caption


see... kacak sekali kan boipren aku.  buat aku rasa macam tak senang duduk je sekarang ni. huhu.  lepas ni kalau sape2 tanya soalan berbaur:


" diya, dengan sape skang? "


" kak diya bila lagi..? "


" kak long mesti dah ada nya kat maktab tu.  kita orang tua tak boleh nak paksa2. "


haaa.. jawapan aku tahun 2013 ni aku nak bercinta dengan Action Research a.k.a AR atau dalam bahasa Melayunya, Kajian Tindakan.  kehkeh.  nampak tak betapa aku sayang gila dengan boipren baru aku ni.  caring tau aku ni.  aku harap aku #SetiaHujungNyawa dengan dia ni bersulamkan praktikum 3 bulan dimaniskan lagi dengan internship 1 bulan nanti. huiii~  dah terasa bahang kesibukan kau Limahhh.. tak dan nak tengok Akademi Fantasia. kehkeh :p



final year student.


tak terkecuali, terimalah muka aku yang dah macam tembikai cukup masak gara-gara cuti 2 bulan. hewhew :p


kembang dua taman.  taman bertudung coklat ialah PKU  semester ni.