Sunday, February 12, 2012

bukan mulut tempayan

Diya Edhayaa | 2:24 PM | 4Comments |
assalamualaikum.  selamat hari ahad.

berhujung minggu di hostel bukanlah perkara pelik bagi aku yang rumah jaraknya hanya 65km dari kampus ni.  kadang-kadang best juga bila hujung minggu kat sini. sunyi sepi. masing-masing mencari haluan sendiri.  kebebasan.


gara-gara geng makan pun tinggal 3 orang je, makan luarlah jawabnya. haih! gemuk. gemuk.  dah la memang sedia macam tong dram.  tapi masih bersyukur bila masih ada rezeki untuk mengisi perut berbanding orang yang kebuluran.  syukur pada-Mu ya Allah.


tadi aku terfikir akan satu simpulan bahasa - mulut tempayan.  definisi : tidak boleh menyimpan rahsia.  tapi bukanlah pasal rahsia.  selalunya orang kata " mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia bagaimana nak tutup?" berkenaan mulut manusia sebenarnya.  walaupun kita dah penat menyatakan - tidak/tak, tapi orang takkan berhenti bercakap.  susah.  sampai bila-bila pun orang akan tetap bercakap bila dah tahu sesuatu tu.


1 tahun?

3 tahun?

5 tahun?

10 tahun?

hingga akhir hayat?


entah.  tak ada kepastian.  yang pasti, akan terus berkata selagi hayat dikandung badan.  takpe lah, take it as gurauan.  kalau nak bergurau pun tak boleh, baik pergi duduk dalam gua.  kawan dengan kelawar.  dan perlu ingat, bergurau pun jangan terlampau.  takut lama-lama nanti, lain jadinya.


# entry tak bergambar hari ni. rasa janggal. line broadband macam siput. hurrmm.. dah 2 minggu sering sakit kepala. kenapa ya?






Thursday, February 9, 2012

'barang panas' bebudak hostel

Diya Edhayaa | 3:10 PM | 7Comments |
assalamualaikum lovezz!

hari ni takde kelas. suka. balik awal tadi, pukul 12.15 dah terpacak dalam bilik. nak tido, dah puas tido pagi tadi.  buka laptop, online, update blog.  tiba-tiba teringat zaman duduk hostel dulu. dari form 1 sampai form 5, menjadi penghuni asrama.  bagai ridsect - tak beri peluang! (tinggal di rumah). 


maka, bertapalah aku tinggal di hostel selama 5 tahun persekolahan dan ditambah lagi dengan 4 tahun di kampus ini.  9 tahun belajar berjauhan dengan keluarga.  okey, bukan itu tajuk utama. nak cerita 'barang panas' bebudak hostel.


-google-

satu hari tu, masa nak tunggu orang fogging kat asrama, bersembang plus melepak depan pagar hostel.  kang duduk dalam bilik, berbuih pulak mulut. oh tidak! keluarlah cerita pasal selipar yang kebetulan seorang kawan pun sedang pakai selipar osaki ni. ehehe.  dan aku teringat zaman mula masuk hostel.  aku pakai selipar osaki ini ye.  dah la bersaiz besar. kelepuk-kelepak-kelepuk-kelepak bunyinya.  ;')  masa tu, parent yang belikan.  aku tak kenal lagi la barang benda yang comel kiut miut ni. apa orang bagi, sarung je. lagi satu, selipar femes masa tu selipar yang berbiji-biji.  bila jalan, kena air, bunyi sret-sret. 



-google-

ni lagi satu benda.  nila ujala.  baju sekolah kan warna putih.  lama-lama , baju tu akan jadi sedikit kuning. untuk menyembunyikan warna yang dah tak berapa nak lawa tu, nila ujalalah penyelamatnya.  kalau tak kuning pun, putih bersih, nak juga celup dalam nila.  nampak cantik je pergi sekolah baju biru-biru.  paling best kalau buat sebaldi air nila, celup baju ramai-ramai.  sedondon tau.  nak-nak lagi kalau satu geng. haha.  tapi yang parahnya bila taim hujan.  tak pasal-pasal baju sekolah ada corak bubbles. = ="




-google-

tengok rupa pun dah tau kalau aku tak cakap kan. hehe.  mi segera.  sampai sekarang pun, benda ni memang jadi teman baik loker.  kalau taim nak exam, insaf sekejap.  sentuh tak sentuh je benda ni.  sebut la jenama apa pun - maggi, pama, mamee, ruski etc, semua nak rasa.  kalau takde, pegi bilik member, bawak seringgit, " Yam, ko ada megi apa? nak beli sebungkus. "  tak pun main tukar-tukar bila beli lain-lain jenis. 




duit syiling berkilo-kilo! hahaha.  nak guna untuk tepon mak ayah.  sekali telefon bukan bergayut sekejap, lama. macam-macam benda nak cerita.  tapi kadangkala tepon pun sebab nak lepas rindu walaupun sekolah  7km je dari rumah. hahaha!  kalau nak senang, beli je kad i-Talk atau kad fon.  tahan lama sikit.  tak payah bawak duit syiling berat-berat.


life kat hostel best juga sebenarnya.  walaupun aku bukanlah nak sangat duduk hostel masa mula-mula dulu.  bila dah masuk form 2, dah besar sikit, dah boleh sesuaikan diri dengan rules, kawan-kawan dan segalanya.  rindu zaman hostel sekolah, duduk satu dorm berbelas-belas orang, kadang-kadang mencecah 20 orang!


#  teringin tengok adik-adik junior kat TAHAP sekarang.







Wednesday, February 1, 2012

kegiatan zaman kanak-kanak

Diya Edhayaa | 9:15 AM | 10Comments |
assalamualaikum readers...


lama aku tak merepek merapu meraban kat sini kan.  sebulan jugak meninggalkan 'port lepak' aku ni.  haa ni baru nak menulis semula.  lepas ni, entah sempat ke tak aku nak jenguk-jenguk blog ni.  oke, tinggalkan cerita kesibukan aku.  aku nak cerita pasal zaman kanak-kanak aku.  nak kata pelik tu, aku rasa tak kot.  kebanyakan orang akan ada kesah sendiri masa bebudak dulu.


1.  basikal roda tiga jadi wheelchair
seingat aku, basikal roda tiga @ tricycle ni adalah benda yang kebanyakan orang akan ada selepas walker(yang baby guna masa mak-mak kite nak buat keje, letak kejap je dalam tu, tengok-tengok dah lepas depan umah).  masa kecik dulu tak salah aku, basikal ni warna merah ke pink gitu.  i girly okeyyhh.  haha.   masa umur berapa entah, aku konon jadi kreatif sikit la.  bakul yang ada kat belakang basikal kena cabut, lepas tu aku duduk atas palang besi then main tolak2 tayar guna tangan.  tak pasal-pasal jadi wilcha.




2.  plastik bulat-bulat
sesetengah barang baru atau tin biskut selalunya ada plastik bulat-bulat ni.  alaaa, yang ada angin kat dalam tu.  bila picit je, dia meletup.  tapi takde lah sampai meletup kebabomm-opocot-mak-kau!  yang ni pun aku suka buat main.  dalam english disebut bubble wrap. *kalau tak silap aku.




3.  cincin plastik
part yang ni aku tak berapa nak ingat sangat.  aku tak sure penutup belah dalam botol minyak atau botol sunquick yang ada benda ni.  tapi  boleh buat main-main jadi cincin.  kalau buka je botol-botol tu, aku kutip la benda alah tu, sarung kat jari.  hahaha.  tah pape je rasa dulu-dulu.






4.  ekzos basikal bunyi power
ekzos-ekzos ni main masa dah besar sikit la.  tak salah aku, darjah 3.  sepupu yang rapat dengan aku sebelah rumah je dan dia tua setahun dari aku.  masa tu basikal dia kaler hijau, aku kaler maroon.  konon nak bagi basikal tu ada bunyi vroom vroom, aku letak daun manggis.  kalau nak power sikit bunyi, letak la daun manggis kering.  tapi kalau nak try letak daun pokok sukun pun boleh kot.  hehehe.






5.  cakap depan kipas angin
selalunya, kipas meja la jadi mangsa.  buka je suis, duduk depan kipas tu, pastu cakap sorang-sorang.  aku pun tak pasti apa motif aku masa tu.  mungkin nak test suara, layakkah aku menjadi monster yang comel.  ahaks!




aku rasa ada je lagi benda lain yang aku buat, tapi aku tak ingat dah. kalau aku tiba-tiba teringat, nanti aku share dengan korang semua ea readers. serius, zaman kanak-kanak memang best.  (^_^)

# lukisan aku agak buruk. hewhew :D