Tuesday, April 12, 2011

ulser mulut | bagaimana??

Diya Edhayaa | 10:59 AM | 16Comments |
alhamdulillah, siap jugak semua assignment aku setelah tak tido 3 minggu. bukanlah tak tido sangat, tapi kurang tido. banyak tido pun tak elok sebenarnya, sebab melemahkan otak. tapi masa aku on the way nak siapkan segala esymen ni, kena pulak ulser kat dalam mulut. adehhhh!!! aku ni dah la kuat makan pedas.  kalo kat kafe tuh wajib cari sambal belacan walaupun dah ada sup. hihihi.




bila dah kena macam ni, mood nak makan makanan pedas pun  terbantut ar. ish! nak buat camna. sebelum ni pernah gak da aku kena, tapi taklah sampai sakit camni. ulser mulut ni sebenarnya satu tompokan putih yang ada kat dalam kawasan lembut mulut. boleh jadi gak kat bahagian pipi.  


kalau dah kena ni, nak gosok gigi pun seksa.  ada yang aku pernah baca, ulser ni boleh gak sebabkan kanser mulut. tapi yang ni bila ulser tuh tak baik baik gak walaupun lepas 3 minggu. 




daripada apa yang aku baca, ulser mulut ni terjadi disebabkan:

Stres
Perubahan hormon
Jangkitan
Kekurangan zat makanan
Alahan
Rawatan radiasi
Rawatan kemoterapi


nak tergelak pulak aku baca yang ulser mulut ni terjadi disebabkan stress. baru ku tahu. agaknya aku stress sangat yang keluar benda alah ni. tapi ada beberapa cara untuk cegah ulser ni antaranya:


berkumur dengan bahan antiseptik
sapukan gel analgesik atau penahan sakit
kekalkan kesihatan mulut yang baik
makan makanan yang lembut
kurangkan makanan yang pedas dan berempah
minum air secukupnya


ulser ni biasanya amik masa 10-14 hari jugak nak sembuh. tapi kalau tak baik baik juga, pegi ah jumpa doktor. uish! aku harap lepas sapu bonjela ni baik la ulser aku ni. nak letak garam, macam pedih je... wuuuu~~







16 3 orang hijau bagi komen:

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...[Nak Reply!]

tayah mkn terus. awu leh kurus. haha

JazLan said...[Nak Reply!]

ak selalu kena..sakit....hu9

MiSzy DiaN said...[Nak Reply!]

perghhh dlu slalu kena..
masa tu mmg seksa sgt2 sb sakit kan..

Anonymous said...[Nak Reply!]

hahahha..toyoh2 jer ngn gram bio smpai droh..pahtu kmur ngn air gram..insyaAllah, tk smpai 10 hri-14 hri kot dh blh baek...

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

k.ct: wuu` i love food.. saket wuh!

jazlan: pakai bonjela.. haha.. xpon letak garam..

miszy dian: mmg pon. nk b'ckp dgn org pn xde mood..

anon: itu namenye mnyeksa diri.. haha..

nelly said...[Nak Reply!]

nak makan perit !!!

eddy said...[Nak Reply!]

aku kerap kot kena ulse nie...alhamdullilah ade gak blog yg bg tau obat yang sesuai untuk penyakit nie... aku bookmark page nie...jgn delete post lak :)

Liyana Zahim said...[Nak Reply!]

ekceli ulser ni bgus utk berdiet.. lg bnyk, mkn kurus dan selim.. hahahahha..

Farah Shamsudin said...[Nak Reply!]

sakitnya kalau kena ulser ni! pedih.

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

nelly: terutama mknan pedas.. grrr~

eddy: hehe.. bleyh la gunekn bonjela tuh.. smbil tuh, amalkn tips2 yg da bg td.. hehe.. xdelete la..

liyana: hahaha.. sgt la btol.. tp seksa! wuu~

farah: btol2.. selera mkan pn t'bntut..

Miecyber said...[Nak Reply!]

Aduss kesiannyer tengok...

Peribahasa Jepun ( Part 2 )

LIPISLADY said...[Nak Reply!]

Sallam,

Cuba pegi kedai sinseh,
minta ubat ulser, serbuk
herba. Biasa akak kalau kena
bubuh ubat tu 2 hari dah ok.
lebih cepat dari bonjela.
Tapi mula bubuh pedih sikit laa.

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

miecyber: huk2..

k.lipislady: ouh cmtu ke. xtw pn. ngtkn gune bonjela je.. thanx ea kak.. :))

putryteya said...[Nak Reply!]

thanx kongsi ...
say mmg tak suka gila time ulser mulut!!
argg.. tensyen gila...

MiSzy DiaN said...[Nak Reply!]

blog comel mcm saya :P
di jmput join lucky draw :0


http://miszydian.blogspot.com/2011/04/dayana-az-dan-miszy-dian-buat-lucky.html

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

putryteya: mmg pn.. nk mkn, b'ckp seksa.. ok2.. wc.. :)

dian: ahha.. comel ke.. thanx yep.. :D