Sunday, December 16, 2012

lulus

Diya Edhayaa | 3:55 PM | 20Comments |
assalamualaikum.



last 2 days, kecoh sekejap student2 IPGKTAA bila result dah keluar.  apatah lagi orang yang setiap pagi online buka portal nak tengok result dah keluar ke belum.  orangnya, akulah! haha. tak tenteram selagi tak keluar result. yelah, masa last paper macam nak menitis air mata kat dalam dewan sebab blank sungguh tak tau nak hurai apa.  kusut minda 2 jam setengah. 



itulah, orang study kau study. tapi kau study 2,3 baris terus studo. nota bersepah atas katil tu yang baca kau sebenarnya. =.=



bila tengok ada junior post kat Facebook katanya result dah keluar, menggelupur terus click new tab cari web UPP.  berdebar tu tak payah ceghita la. macam nak tercabut jantung. result first sekali cari mestilah paper yang itewww - Sejarah Bahasa Melayu, Perkamusan dan Terjemahan.  






alhamdulillah.  LULUS, TERUSKAN PENGAJIAN (ayat favourite) itu dah cukuppp baik! :D  nak kata capai target aku semester ni, rasanya tak sampai.  takpelah, mungkin ada sebab kenapa Allah tak bagi dan apa yang kita dapat setimpal dengan usaha kita.  apa yang penting, kerjaaaasamaaa! haha. Wonderpet la pulak. okay tak. apa yang penting, ilmu yang kita dapat tu.  bolehlah nak senyum sebab naik sikit daripada semester lepas.



part yang terkumpul masih berada pada tangga 2nd class.  lower atau upper, secret garden! kehkeh :p



# usah terlalu bangga dengan apa yang kita ada, semua itu milik Allah. hanya DIA yang tahu apa yang tersirat di hati kita.




Thursday, December 6, 2012

'mangsa amuk' durian

Diya Edhayaa | 11:00 AM | 13Comments |
assalamualaikum.....


gara-gara orang ramai giat post gambar-gambar durian crepe, aku ape benda lagiii.. teringin la nak makan.  nampak macam sedap sangat je gayanya.  pastu jenis aku pulak suka nak cuba sesuatu yang baru dalam bidang masakan. perasan tak yang ayat aku macam tak boleh bla. hahaha.  kesah pulak aku.



soooo... malam tadi sempatlah menggedik kat dapur dengan tepung, santan, telur, durian, etc.. bahan-bahan nak buat  durian crepe.  bertemankan cotcetcotcet cousin aku si Angah, siaplah juga.  sangat menguji kesabaran.  dengan dia punya banyak soalan, tangan merayap-rayap, tiup api dapur aku.. haishhh.. berasap juga aku. haha.



nak buat durian crepe ni bagi aku sangatlah menguji kesabaran.  kulit terkoyaklah, takut hanguslah, takut melekatlah.  sebab tu sangat penting untuk guna kuali yang tak melekat.  lepas ni kalau nak tulis resepi ni, tambah sekali 30 mangkuk kesabaran. hehehe.



inilah mangsa amukan aku semalam. HAHAHA!



letak whipping cream, isi durian, whipping cream.. pastu kena lipat macam bantal pulak.  terlebih isi filling kang meletup pulak crepe aku.. banyak kali jugak try untuk dapat yang sempurna. ntah ade 3,4 ketul je yang sempurna. haha.  tapi pagi tadi rasa crepe ni takdelah teruk sangat. okey je, cuma rupa dia je tak berapa cantik sangat. yelah, tukang buat pun mata dah kuyu semalam. kihkih.



bak kata kawan aku, " jangan mudah berputus asa.. ko tak gagal lagi tu.. cuma tak jumpa jalan untuk berjaya membuat durian crepe tu je.. " ahahaha.. nantilah aku tukar resepi pulak, try buat manggis crepe ke.. langsat crepe ke.. tak pun lada kering crepe.. ekekeke :p mudah sangat nak buat inovasi.....



# gagal sekali tak bermakna gagal selamanya selagi semangat untuk berjaya itu ada. :)









Monday, December 3, 2012

penantian 9 bulan

Diya Edhayaa | 1:09 PM | 10Comments |
assalamualaikum...



hari ni mood aku memang baikkkk sangat! SANGAT! okey. hehe. penantian aku ni bolehlah diibaratkan seperti ibu mengandung yang selamat bersalin. haha. hiperbola! pagi tadi lepas solat Subuh, aku sambung tido sebantal dua.  takut kang mengantuk pulak, kot laa dapat turn last sekali ke apa. debor tak payah cakaplah, dari malam semalam lagi. duk mengira hari dah sekian. nak buat macam mana, orang penakut dan confident level yang rendah memang macam ni.




lepas je bersiap, tengok jam dah pukul 8.45, cikgu aku kata kena ada kat IM pukul 9. tak sempat pulak kang.  menepati masa lah kononnya. cewah! :p sempat sambar sekeping roti kosong dengan air masak je.  nak makan benda lain pun tak lalu dah.  sekeping roti tu pun tak habis. huhu.  pakai kasut dalam kereta, terus vroommm pak cik aku hantar pegi IM.  



sampai je kat sana, amik nombor giliran. kan nak exam. haha. tapi amali la kan, yang teori dah lepas bulan 2 dulu.  then, bawalah diri dengan hati yang tak berapa kental dan cuba bagi semangat kat diri sendiri, duduk kat tempat menunggu.  nasib baik ada kakak2 yang nak test sekali tu peramah belaka.  sedap bersembang. kurang sikir deborrrnye. ahaha. :D pastu encik JPJ bagi briefing apa yang kena buat semua, terus dorang panggil yang giliran no.1 hingga no.11 pegi dekat kereta. cuak sey. cuak!


angka giliran.




then, start kereta, naik bukit, side parking and 3 penjuru.  part 3 penjuru lah benda paling aku gerun.  ramai orang cakap 3 penjuru senang, tapi aku belajar yang siap bertambah2 jam sebab benda alah yang satu tu lah. hahaha.  serius aku cakap 2 orang cikgu aku - Aunty Park Shin Hye dengan Uncle Jung Yong Hwa boleh naik stress agaknya ajar aku yang lembam sikit ni. kehkeh :p



settle yang kat dalam litar, tunggu turn nak buat test jalan raya pulak.  boleh pulak aku duk ralit tengok orang test motor sampai berapa kali orang duk panggil aku. hakhak.  alhamdulillah, lepas 2'2 test.  kakak2 yang duk bersembang dengan aku pun tadi lepas jugak, legaaa.. hihih.. 


kereta yang depan sekali tu aku yang parking masa siap ujian Bhgn 2.




sepanjang aku belajar kereta ni, macam-macam la perkara ngeri yang aku buat. kikiki.  memang takkan lupa lah.  lepas ni, bolehlah slow2 ghasak kereta abah. :D


# semangat sikit nak belajar bila gelarkan cikgu as Park Shin Hye dan Jung Yong Hwa. HAHA :p



Thursday, November 29, 2012

maaf, aku terjebak

Diya Edhayaa | 2:30 PM | 7Comments |
assalamualaikum...



hari ni dah masuk hari ke-23 aku bercucuk tanam dan membiakkan lemak dalam badan kat rumah. bukan main subur lagi. macam cendawan tumbuh baru lepas hujan. kih3 :p memandangkan sekarang ni musim buah, aku tak ketinggalan memanjat dan memetik buah durian yang ada. masalahnya, durian kena petik ke? hahaha.  




okei2. sepeninggalan mak cik dan pak cik aku pegi hantar baby farhan cucuk ape menda entah, aku tinggal dgn si Along and anak sepupu aku (anak sedara la kiranya).  anak sedara aku ni aku panggil Aslam, darjah 3.

sorang darjah 2, sorang darjah 3.


kitorang buat ape? kitorang sibuk mengait buah manggis yang ada kat tepi rumah. tapi dorang kan tak suka tengok aku susah2 kait buah, dorang pun panjat pokok manggis yang ada.  banyak jugak kitorang dapat. thanx la kanak-kanak riang. hehe.  siap je kait manggis, hajatnya kait rambutan pulak. baru 3, 4 kali tarik, aku dah tak larat plus tak tahan dengan nyamuk. huhu. i ta shuke aw kulit i keneww gigit ngan nyamuk.. hahaha :p

hasil daripada 1 pokok.



siap je dorang tolong aku, menda lagi budak2 ni.. main basikal la.. dan2 tu cakap aku ni makcik penjual  buah. cetttt!~ layannn laa.. budak-budak.. hahaha.. tak pasal-pasal aku kena main sekali ngan dorang. haha..

mai dah nak beli buah.. HAHA



gerai buah-buahan aku *kononnya*


dah puas-puas main kat luar rumah, moh le kita bersembang kat dalam rumah.  sekian sahaja laporan aktiviti budak-budak kampung untuk edisi hari ni.  jumpa lagi pada hari dan waktu yang sama..! cincauuu~ :p






Thursday, November 22, 2012

tersalah cakap

Diya Edhayaa | 11:00 AM | 0Comments |
assalamualaikum cinta-cinta hati sekalian.



aicehhh! sejak bila pandai bercinta ni.. sejak bila..? cuba bagitau sikit. kuikui. punyalah lama tak update blog. bila duduk rumah dan sibuk dengan hal yang tak tentu arah ni mulalah nak berblog pun payah amat.  lagi-lagi masa sekarang sibuk berjuang nak habiskan belajar memandu. belajar memandu kau tau..?! haha. aku lepas ni nak part-time bawak lori sawit lepas dapat lesen. ngahahaha~  


baru ni aku duduk rumah pak sedara aku yakni adik bongsu mak aku.  kalau taim tak cuti sem pun selalu je aku merempat kat rumah ayah cu aku ni.  dia bahasakan aku pada anak-anak dia 'kak long'.. see? special je. dengan kazen lain yang bawah umur  semua panggil 'kak nina'.  sampai anak-anak sedara pun dah ada yang panggil 'cik nina'.. tapi pahang ni takde la sebut nina, sebutnya 'Nine' jugak. kehkeh



anak-anak dia 3 orang lelaki, tapi semuanya kecil lagi. so korang tak payah nak mengorat adik-adik sepupu aku, sekali aku karate kang! hekhekhek.  aku gelarkan dorang as "Triple F" sebab semuanya nama bermula dengan huruf F - Firdaus, Fitri dan Farhan.  




Firdaus aka Along dan Fitri aka Angah adalah geng berperang aku dekat rumah.  kalau Along kena perang dengan aku sebab hal-hal pelajaran.  Angah kurang sikit kena perang dengan aku, kecuali ada masa-masa yang kebuasannya berada pada tahap kritikal. si Farhan pulak takde sebab nak marah sebab dia bukan paham pun plus aku nak pegang dia pun takut-takut lagi. maklumlah, baru 2 bulan. kang terpatah riuk anak orang puas aku nak menjawab. lagi satu, Farhan ni baby Hari Malaysia.  hoho. 


aku kalau dengan Along tu, mesti nak gelak je sebab dia selalu salah istilah, salah sebut.  sebut ikut suka dia. hahaha. salah satunya : 




aku : along, amekkan manggis lagi sebiji.
angah : biar angah amek! *cepat2 berebut bakul buah dgn along*
along : kak long, amek yang ni..!
angah : kak long, amek la yang ni..*bagi manggis kecik*
along : yang tu kan kecik, mana masak lagi.. tak cukup umur..
aku : !@#$%^&*()_+


# manggis tak cukup umur kau haaa.. HAHA!


pastu masa aku otw nak pegi driving school... 

along : along pndai bawak kete...
aku : mana along tau?
along : ye laa.. along selalu tengok engku bawak.. along tau laa..
aku : ye lah along tu..
along : betul.. yang tu ti klok ti klok.. 
aku : !@#$%^&*


# ti klok ti klok adalah signal ye kawan-kawan.. HEHE!


yang ni pulak masa dah nak balik, singgah beli makanan sikit. dia nak cakap dadih, tapi sebab dia pun jenis cakap laju macam aku, maka terkeluarlah "dadu"..! hahaha.. sabor ajelah..





Wednesday, November 7, 2012

main masak-masak

Diya Edhayaa | 11:04 PM | 8Comments |
assalamualaikum.



aku dah ada kat rumah sekarang.  seronok.  tapi tak seronok jugak bila berjauhan dengan kawan-kawan.  maybe hidup selama 9 tahun (5 + 4) kat asrama membuatkan aku rasa macam tu.  iyelah, bila jadi anak sulung + tengah + bongsu ni, confirmlah sorang-sorang je kat rumah.  nak sembang pun dengan mak je. huhu.



tapi kalau ada kawan-kawan, sembang tu jadi lain sikit dan perangai sengals akan lebih terserlah.  so, first impression orang pada aku yang kata aku ni ayu dan pendiam tidak sesuai sama sekali. hahaha. :D



masa musim exam hari tu, aku sempat lagi main masak-masak dengan roommate.  sebelum cuti study week hari tu, kitorang dah planning nak masak lepas maghrib sebelum study.  bila study masa perut kosong, memang takkan masuk.  kenyang sangat pun tak boleh jugak.  cukup-cukup sudah. hehe.



memandangkan paper semester ni ada 3 je dan gap antara setiap paper tu 2,3 hari, adalah masa untuk main masak-masak.  nak turun pegi cafe, malas nak bersiap bagai.  makan kat bilik senang. untuk seminggu tu, kitorang sempat la ber......



roti plus mushroom soup (isnin)







sandwich (selasa)








maggi kari plus telur (rabu)

rompak gambar dari FB cik rumate. hehe :p




makan kat luar(khamis) - suri rumah juga perlukan rehat daripada memasak. heuheu :p







bubur nasi plus ayam goreng (jumaat)







dan.......










spagheti!


preparing...


macam rupa rojak pun ada.. haha



ni kira menu last la ni.  tetiba rasa nak makan.  hehe.  nampak banyak sebab bukan makan berdua, tapi dengan beberapa orang lagi member.  dengan berakhirnya menu tersebut, maka kami telah menikmati hidangan makan malam dengan biskut marie cicah air milo di malam hari sebelum menjawab exam last payyypeeerrr esoknya.. T_T



sambung main masak-masak dengan rumate next semester pulak laa.  kan nak duduk rumah sewa untuk 3 bulan.  3 bulan ye bukan 3 hari. hehe.  







Monday, November 5, 2012

berita baik untuk anda

Diya Edhayaa | 2:17 PM | 0Comments |
assalamualaikum.  



sebenarnya aku ada berita baik untuk korang semua.  betul. memang baik. baik untuk aku lah dengan semua cikgu2 pelatih semester 6. hehe. aku dah habis exam hari ni.  punyalah bahagia rasa.  tapi dalam dewan tadi aku rasa nak menitis air mata jawab exam tu.  serius. aku tak tipu.



2 paper sebelum ni aku rasa okey lagi.  macam boleh jawab lagi. yang last ni aku tak tahulah kenapa. mungkin sebab banyak buat kegiatan2 mengarut - main masak-masak, kacau orang, main kucing. heuheu.  padahal paper last ni paper major.  aduyaiii.  tawakal je lah mampu kan.



sepatutnya aku dah boleh balik hari ni, tapi aku saja tak nak balik awal.  aku memang suka duduk sini.  suka sangat.  boleh ajar adik2 junior macam mana nak jawab paper untuk hari Rabu ni. kekeke.  ajarlah sangat.  tak pun aku boleh tolong orang kemas bilik, sebab aku dah siap kemas bilik masa study week hari tu. hiks! :p ada sapa2 nak mintak tolong aku..? hehe



kalau tengok cuti sem kali ni memang lama, hampir 2 bulan.  amenda aku nak buat eh? ada cadangan?  kalau ada, bagitau je aku.  kot2 la boleh mengisi masa lapang kan.  tapi ada satu benda yang setiap kali cuti sem aku nak buat tapi tak pernah buat *aku memang suka guna ciri-ciri bahasa Melayu klasik .  aku nak tulis novel. muahahaha. semuanya angan-angan yang macaaaammmm takkkk je.. hahaha.  dah la, merapu je banyak aku ni.  aku nak tido pulak. gudnite eberibadi! *anggap je macam aku tulis ni waktu malam padahal matahari menyinar. kekekeke :p










Saturday, October 27, 2012

bila aku jatuh cinta

Diya Edhayaa | 1:16 AM | 0Comments |








hanya sebuah lagu nyanyian Awi Rafael.






Wednesday, October 24, 2012

puding karamel tanpa telur

Diya Edhayaa | 11:36 AM | 4Comments |
sebelum menghadap nota yang tak sudah-sudah, mari amek mood dengan berblog.  blog sejam, study setengah jam, lepastu zzzzz. hehe. semalam aku sempatlah menyepahkan dapur sekejap demi memenuhi kehendak tekak dan perut.  malam sebelum tu, aku terasa nak makan puding karamel tanpa telur yang macam kitorang buat untuk jamuan hari raya masa praktikum dulu.  dengan sepantas kilat, text kat kak imah, member sepraktikum dulu.




D : kak, nak resepi puding karamel yang kak buat hari tu.
KI : jap ye.. kak nak tanya yani (yani is her coursemate).
D : okey2..



tak lama lepas tu, tutt2.. mesej masuk.  lepas meneliti resepi tu, pening jugak aku mula-mula.  sebab katanya letak air ikut rasa, gula ikut rasa. aku ni dah la tak pandai nak letak2 ikut rasa. nak kena ada sukatan betul. rupanya kak imah kata, 1 bungkus agar-agar tu sama dengan 1  bungkus air jugak. maknanya 1bungkus  sama dengan 7 cawan air *aku sempat sukat semalam*.  maka petang semalam bermulalah episod menyepahkan dapur.



dan petang semalam jugak first time aku masak agar-agar selama hidup 22 tahun ni. biasanya aku tolong mak kacau2 dalam periuk, tuang dalam bekas je.  kalau benda yang aku tak biasa masak tu, memang terjerit-jerit la dari dapur duk tanya kat mak.  " mak, gula berapa cawan?" " mak, air ni eloknya letak berapa cawan?" nasib baik rumah kecik je.  



dan tengah malam semalam aku dah tak sabor2 nak makan, bukak peti, potong2, bagi mak rasa.  mak kata okeyla.. hehe.. aku pun habis jugak 2 slice walaupun mata dah tak berapa nak celik. huhu.


gula hangus yang tak berapa smooth.  tak tahan panas. aku kan puteri lilin. :p


sebahagian dah masuk perut.




alhamdulillah, not bad la untuk first try kan *masuk bakul*.  masa aku nak masak air untuk masak agar-agar, aku guna sukatan 9 cawan ikut sukatan mak aku.  kira menderhaka jugaklah kalau ikut resepi kak imah.  lepas tu, masuk peti 2 jam je dah dikeluarkan sebab tekak dah tak sabar-sabar nak rasa.  mujur tak lembik, okey-okey je puding tu. heee.  kat bawah ni nak buat sharing is caring laa..



gula hangus:
1 cawan gula
2 sudu besar air

- cairkan gula guna api sederhana.  agak-agak gula dah betul-betul nak cair, masukkan air.  masa ni hati-hati ye, nanti dia pop-pop.. hehe. tutup api, tuangkan dalam bekas, biarkan gula tu keras..


puding:
1 bungkus agar-agar (aku guna yang strip tu)
7-9 cawan air (aku guna 9 cawan air)
2 cawan gula
1 tin susu cair
sedikit esen vanila (tapi semalam aku lupa letak. haha! )

- masukkan air dan agar-agar dalam periuk.  agak-agak agar-agar dah cair, masukkan gula.  gula ikut sukatan aku ni tak berapa manis.  rasa sikit-sikit je sebab aku bukan yang jenis suka manis sangat.  then, masukkan susu cair dengan esen vanila.  masak hingga mendidih. lepas tu tuang dalam bekas yang dah isi gula hangus tadi.  sejukkan dan masukkan dalam peti ais.  kalau nak elok, simpan la lama-lama sikit bagi gula tu tak tinggal sisa dalam bekas.  tapi aku derhaka, 2 jam je dah lingkupkan nak makan. haha.  



selamat mencuba okeyh! and credit to Yani dan Kak Imah yang sudi kongsi resepi ni.  tenkiusss~  :)






Tuesday, October 23, 2012

rezeki anak-anak

Diya Edhayaa | 11:25 PM | 2Comments |
khamis minggu lepas, blok kediaman aku buat jamuan.  tema jamuan kali ni hitam + pink.  ikut warna baju blok.  dan pink pun memang identiti blok kediaman aku lah.  awal-awal dah warning jangan pakai baju blok. haha.  aku memang malas gilerrr masa tuh, sarung je t-shirt itam, seluar warna cream, syria pink.  memang pemalas tahap tak tau nak cakap apa lah kan.  faktor usia agaknya. wahaha!




sebelum acara makan-makan yang memang menjadi benda yang paling ditunggu-tunggu, ada cabutan bertuah.  aku tak pasti hamper yang disediakan tu ada 5 ke 6.  bila tengok orang duk cabut2 nombor, memang macam tipislah harapan nak dapat kan. rumate aku cakap " harap2 la dapat bilik kita. "  aku pulak kata "  macam taaaakkk je la nak dapat kan. haha "  



sekali, dorang sebut 224! eh! tu nombor bilik aku.  memang tak pasal-pasal melompat lah dengan rumate aku. hahaha.  boleh pulak dapat.




nilah orang dulu-dulu kata , rezeki anak-anak. haa ye! rezeki anak kucing yang selalu melepak jadi orang ketiga dalam kehidupan aku dengan cik rumate.  





tapi aku tak rasa pulak dia ni masih berstatus "anak kucing".  besar kemain da badan dia.  mula-mula duk datang bilik aku dulu, tak lah besorrr macam ni. haih...



#  rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari. hik! :)






Monday, October 22, 2012

bicara tentang kesetiaan

Diya Edhayaa | 3:38 PM | 4Comments |
title tak mau gempak pulak aku ni kan. puiii~ haha.  dah macam orang nak buat tagline untuk novel je.  mungkin lepas ni aku kena rujuk dengan Liyana Zahim  untuk menghasilkan novel yang kebaboom. hehe.  


kesetiaan ni meluas tahu.  luas seperti peta dunia. gituu~  macam kesetiaan seekor kucing dengan tuannya.  walaupun aku dah tak tahu apa nasib  si Tompok, kucing angkut aku dari hostel, tapi aku masih " memelihara " kucing-kucing di hostel.  


tapi daripada pemerhatian aku beberapa minggu yang lepas, Tompok dah semakin sihat di bawah jagaan pak cik aku.  siap ada kawan baik lagi dan kucing jahat pun tak berani nak jejak  halaman rumah pak cik aku.  pelik.  dari mana keberanian Tompok tu ye.  padahal masa duduk hostel, lemah longlai je aku tengok.  mujur tak lemah lembut. heh.



tapi baru ni ada seekor lagi penemuan baru aku.  si kucing betina bertompok-tompok fizikalnya macam Tompok jugak.  aku namakan dia, Kambing atau nama manjanya Bing-Bing.  suara dia tak payah cakaplah. bising bebenorrr!  asal jumpa si Hitam (peliharaan aku jugak), mula nak mengiau-ngiau.  padahal lain jantina dah tu. walawei.





itulah si Bing-Bing.  alkisahnya, ada satu malam tu aku nak pegi bilik junior Tesl, nak pinjam kamus  untuk guna kot-kot taim kelas terjemahan esoknya.  maklumlah, kamus aku dah terbang tak tahu ke mana. huhu.  bilik junior ni pun selang satu blok dengan aku.  nak sampai blok dia ni kena redah hutan, lalu lembah sungai, daki gunung eh aku tipu je.  sebenarnya kena naik beberapa anak tangga dan meredah kegelapan malam. *tengok gambar pun tahu dah gelap kan*.



bing-bing ni ikut je aku.  aku agak dia akan stop kat tangga.  tapi tak, dia follow aku sampai naik blok junior tu.  redah segala air hujan yang penuh kat koridor.  sampai je bilik junior tu kat aras 4, dia nak masuk bilik.  hilang akal apa nak bawak dia masuk sekali.  aku pun tinggal je la dia kat luar.  dia tunggu sampai aku abes bukak kedai kopi ngan junior tu.  pastu dia ikut pulak aku pegi jumpa abah aku.  pandai dia, tak nak kena basah, duduk bawah susur gajah tunggu aku.



then, dia follow aku balik blok aku semula.  punyalah setia ikut aku.  tak sangka jugak aku dengan si Bing-bing ni.  sebab kalau si Tam-Tam, dia ikut aku sekerat jalan je. padahal muka dia la yang selalu menempek kat depan bilik aku.  macam aku share bilik ngan dia pulak. huhu



#  long distance relationship is not gonna work out without : Love, Loyalty and Trust



Saturday, October 20, 2012

exam

Diya Edhayaa | 10:32 AM | 4Comments |


study week dah bermula.  boleh je balik pun, tapi aku masih di sini.  nak kemas bilik dulu, lepas tu baru fokus pada study.  exam mula pada 29 Oktober, betul2 Isnin lepas balik cuti Hari Raya Haji.  warggghhh! sangat mencabar untuk study kat rumah.  lepas tu stay kat sini seminggu.  5 November last payyyperrr.  oh! tak sabarnya rasa.


# tinggal setahun lagi sebelum melangkah ke alam perguruan sebenar.  moga Allah permudahkan segalanya.



Wednesday, October 17, 2012

kegilaan terbaru

Diya Edhayaa | 3:29 PM | 3Comments |
di saat-saat exam semakin menghampiri, aku masih lagi hidup bersenang lenang.  seminggu ni, kelas ada takde ada takde.  betapa tegarnya aku dengan kegilaan baru aku ni, lepas subuh dah tak tidur.  study? ah tidak sama sekali.  malam pun tidur depan lapy.  study? ah notes baru ada beberapa baris ayat.  rupanya aku baru tau penangan drama Korea terhadap hidup gadis-gadis sweet seperti aku.  drama Korea dah jadi kegilaan terbaru aku. ahahaha..




aku masih bertatih.  belajar tengok pun cerita yang dah lama, You're Beautiful.  kalau tak salah junior aku, cerita tu masa dia Form 5.  aku masa tuh dah 19 la kiranya.  sekarang ni umur aku dah 44 bahagi 2.  pffttttt~





see, siap tanya orang cerita apa yang best. maka berduyun-duyun lah awexs sweet seperti aku suggest macam-macam cerita.  dan bila dah tengok tu baru aku sedar yang aku ni sengih sorang-sorang, gelak comel sorang-sorang.  lepas ni kalau aku jadi sweet, comel2, kulit flawless macam gadis korea, jangan tanya kenapa.  pastu tetiba aku duk berbahasa basahan ada campur korea sikit, jangan tanya kenapa. huahuahua




aku tetiba jatuh cinta ngan Jang Geun Suk ni.


aku sekarang ni dapat satu kegilaan juga.  tapi rasa macam dah lama juga kegilaan aku ni.  aku suka betul dengan drama/novel yang watak lelaki tu arrogant but sweet.  macam dalam novel Love You, Mr. Arrogant. hehehe.  



# aku nak sambung cerita korea aku. bai~




Tuesday, October 9, 2012

KFC Zinger Double Down

Diya Edhayaa | 1:52 PM | 11Comments |
buat basah tekak di petang hari.  krushers oreo.


krushers dan zinger double down yang ohsemmm!


makan sekali, nak lagi..


KFC Zinger Double Down sangat mengenyangkan! kalau makan masa lapar menguasai perut, konfem boleh habis dalam masa yang singkat.  ianya isi ayam yang diapit dengan bukan roti, tetapi isi ayam juga! dan ada mayonis + cheese yang rasa sama seperti cheese pada cheezy wedges.  dapatkan KFC Zinger Double Down pada harga serendah RM8.40. kekenyangan berganda!




Monday, October 8, 2012

Goodbye Sayang...

Diya Edhayaa | 2:16 PM | 0Comments |
errr.. tak usah nak merdeka sangatlah kan. exam belum lagi.  tapi sebenarnya aku dah merdeka dari musim esaimen.  tadi dah selamat hantar esaimen yang terakhir  untuk subjek major paper 2.  esaimen yang subjek ni kira macam esaimen berkembar, sebab ada dua task dalam satu subjek. yang first tu dah hantar jumaat minggu lepas, just esaimen biasa.  yang kedua ni pulak kena buat kamus.  mujurlah buat secara partner, kalau sorang-sorang mau pengsan jugak aku. hehe. ni pun buat sikit-sikit masa cuti raya hari tu.  




semester ni kalau kira subjek, ambil 3 subjek je.  memang dah ditetapkan oleh pihak IPG sendiri.  student tak payah kalut2 nak daftar subjek.  tapi ketiga-tiga subjek ni agak mencabar jugaklah bagi aku.  yelah, third year degree student.  tinggal setahun lebih je lagi nak menghabiskan sisa-sisa hidup kat Lipis ni. *mohon dipermudahkan segala urusan selama setahun itu*.  hari tu sibuk dengan jahit-menjahit bagi subjek RBT. kena buat amali jahitan kelim.  humakaih! tangan dah lerr keras. hoho.




itu amali jahitan.  percentage markah kat amali agak tinggi.  aku jahit yang termampu je la. nak buat lawa2, tak pandai. hehe.  masa tu kena hantar seminggu lepas praktikum.  bergegorrr jugak jiwa nak siapkan.  sambil baring, sambil menjahit. LOL




yang nilah esaimen yang baru je selamat sampai kat tangan pensyarah BM.  berpinar jugaklah nak menaipnya. total pages kalau tak salah aku 100++.  bolehlah nak feeling2 buat Kajian Tindakan.  tapi Kajian Tindakan itu lagi HEBAT. oh! kena lalui jugak tahun depan demi segulung Ijazah Sarjana Muda Perguruan. :)  ni kulit depan.  aku yang design.  simple.  totally esaimen semester ni buat secara grouping.  trimas banyak2 kat member2 segrup aku (Atie, Rossa dan Bell) yang  bertungkus lumus siang malam.  yang penting, musim esaimen dah tamat. yabedabeduuuu! merdeka!  lepas ni boleh tumpu untuk study for final exam. errr.. =p  kan nak dapat APC.  *mimpi jelah kau bila pointer dah naik ke 3.85 untuk membolehkan kau sambar APC lagi*




#  tadi ada urine test di IPG.  alhamdulillah, tak sangkut. :)






Tuesday, October 2, 2012

Explorace Cikgu-Cikgu BM

Diya Edhayaa | 3:36 PM | 2Comments |
assalamualaikum sahabat blogger n viewer sekalian.. :)



disebabkan kelas RBT petang ni batal, aku pun meringan-ringankan tangan untuk update entry. hehe.  sejak naik sem 6 ni, kitorang belajar 3 subjek je.  2 paper major dan 1 paper elektif - RBT. lepas je kelas RBT tadi kitorang bergegas untuk pegi aktiviti GERKO.  GERKO sem 6 ni persatuan mengikut jabatan masing-masing.


pada aku aktiviti yang dijalankan oleh persatuan ni sangat membantu aku sebagai seorang cikgu.  masa praktikum hari tu pihak sekolah suruh handle aktiviti Persatuan Bahasa Melayu.  masa tu memang rewind balik la ape2 aktiviti yang pernah persatuan buat kat IPG. aku pun buat Regu Simpulan Bahasa. hehe.



okeyyy.. berbalik kepada cerita yang aku nak cerita tadi.  hari ni Persatuan BM buat aktiviti EXPLORACE. phewww. penat seyhh berlari-lari keliling IPG. takde la keliling sangat pun.  tapi kira penat la kan sebab ke hulu ke hilir pegi checkpoint2. hehe. checkpoint pertama kitorang dekat astaka. maka berlari-larilah aku dengan ahli kumpulan 3 (Maru, Din, Quya n Syida). hehe.  lepas satu, satu checkpoint kitorang redah. masa checkpoint dekat pantun teka-teki, merapu jugak jawapan kitorang bagi. hehe. ikut logik. kihkih! 


pada setiap checkpoint tu pun dah ade kepingan puzzle. so, bila sampai kat C5, just lengkapkan je.  gambar-gambar yang kena lengkapkan tu terdiri daripada tokoh Bahasa Melayu.  panjang pulak cerita aku.  meyh kita layan gambar la pulak. hewhew~


briefing sebelum explorace.

mula bergerak ke checkpoint.

peace yaww.. -kami cikgu BM!-

cari takpe, curi jangan. hehe

jawab teka-teki. phewww~

checkpoint terakhir.


keputusannya.......... kumpulan aku menang. hehe.  kat sini aku nak jemput jugak korang singgah blog persatuan aku : http://depsaafzan.blogspot.com/.  untung2 boleh bertukar idea. hehe. setakat daripada awal semester hari tu, banyak jugaklah aktiviti yang kitorang dah buat.  boleh la kalau nak tengok-tengok aktiviti2 yang ada.  till da next entry. cincauuu~





Monday, October 1, 2012

change your mood

Diya Edhayaa | 6:09 PM | 0Comments |


a single comment..
a single message..
can change mood completely.. even we're just friend..
thanx friend! :)


Saturday, September 29, 2012

simpan kemas-kemas

Diya Edhayaa | 1:28 AM | 0Comments |


dalam hidup ini tak semua benda yang kita nak kita akan dapat. kadangkala, apa yang kita nak tu tak sesuai atau tak kena pun dengan kita.  dan kadangkala apa yang kita tak nak itu adalah yang lebih baik untuk diri kita.  semua yang Allah dah aturkan itu sangat cantik sebenarnya.  kita hanya boleh merancang, tapi DIA lah yang menentukan segala-galanya. 



kadangkala, tak perlu pun kita terlalu mengejar sesuatu itu. cukup sekadar bersahaja.  umpama seekor rama-rama.  ketika kita bawa jaring dan berlari mengejarnya, rama-rama akan terbang menjauhi.  namun jika kita tak pedulikannya, rama-rama itu akan terbang mendekati kita.  itulah.  dan sesuatu itu berkemungkinan hanya perlu hidup dalam kenangan.  itulah yang menjadikan diari hidup kita penuh warna-warni.  



biarlah yang lepas itu terus hidup dalam plot hidup kita.  sesuatu yang kadangkala membuatkan kita tersenyum bila teringat kembali.  ah! mungkin bodoh. mungkin juga kelakar. jalanilah hidup yang dipinjamkan oleh Allah s.w.t ini dengan sebaiknya.  kita tak tahu apa yang akan terjadi pada masa hadapan.  semua itu masih lagi rahsia.  setiap manusia itu mempunyai jalan ceritanya sendiri.  



#  simpan rasa yang 4 tahun dahulu itu kemas-kemas dalam balang hati.






Tuesday, September 25, 2012

hidup lepas praktikum

Diya Edhayaa | 8:14 PM | 2Comments |
alhamdulillah.. akhirnya aku kahwin.. eh!! salah2. akhirnya aku dapat jugak menamatkan praktikum aku dengan jayanya selama 2 bulan. setelah bermata panda, makan sama naik dengan RPH dan berat semakin naik, sekarang ni kena teruskan hidup di dalam kampus sebagai seorang pelajar.  


kalau pergi sekolah, bajet2 lah sikit jadi cikgu kannn. haha.. suara tak nak kuat pulak tiap-tiap hari. nasib baik dah selalu training main jerit-jerit ngan member. haha. takde. takde. aku gadis ayu.. cewaaahh! :p


kejap lagi, pukul 12 tengah malam nak gerak pegi Key Ell.. ini bukan kisah dalam lagu Untuk Dia yang ajak-ajak pegi jumpa kat Key Ell. ni kena pegi untuk program Bina Insan Guru kat sekolah kat sana.  kepala aku ni macam-macam fikir ni.  esaimen, amali jahitan, BIG. masa... tolonglah cepat berlalu..!  penat seyhh minggu ni.. 


hujung minggu ni konfem kena say goodbye kat katil, bantal busuk, selimut, beruang, kambing.. eh! aku takde bela kambing. beruang je aku bela 2 ekor buat teman. hikhik!  oh ye, malam ni Yatt Hamzah datang tempat study aku ni. untuk program Talk Show Ini Kisahku.  program berbentuk keagamaan sempena Festival Penghayatan Islam kat sini. haaa.. dah.. cukoppp! cerita pasal praktikum nantilah aku story mory.. buibui!~



senyummm jelahhh walopun keje tengah banyak.. kekeke :D



Friday, August 31, 2012

sesuatu...

Diya Edhayaa | 12:43 PM | 2Comments |


credit : http://www.budiey.com/


: :  Sesuatu yang belum HALAL disentuh dengan tangan, 
sentuhlah hatinya dengan DOA. : :



# tahniah atas perkahwinan Ustaz Don dengan isterinya, Husna Zahry.  barakallah. :)



Friday, August 17, 2012

Diari Cikgu Praktikum (Part 3)

Diya Edhayaa | 7:31 AM | 1Comments |
assalamualaikum. salam 28 Ramadhan.



Ramadhan kian melabuhkan tirainya.  Syawal kian membuka tirainya. puii! tak puitis langsung ayat walaupun bakal jadi cikgu Bahasa Melayu. hehe.  baru ni, kitorang kat sekolah praktikum ada buat event mengejut.  nak kata mengejut sangat tu, tak lah.  sebab dah plan taim meeting masa minggu kedua aku praktikum kat sekolah tu. alaaa.. yang aku n d geng mengantuk tahap ghaban! haha.


event ni sebenarnya nak buat pada 16 Ogos.  tapi disebabkan GB bagitau yang hari khamis cuti, so pagi2 tu jugak buat preparation untuk majlis lepas rehat.  sepatutnya aku observe dengan cikgu pembimbing hari tu. semangat aku bangun pukul 4 pagi, buat ABM. see.. rajinkan aku! haha. padahal malam2 dah mengantuk tak larat nak memotong menjahit memasak bagai. chop2! menjahit, memasak tu aku tipu. kehkeh.   



disebabkan majlis Ihya Ramadhan yang nak berlaku sekejap lagi ni, terus tak jadi observe. cikgu pembimbing kata, "Dayah, kita observe lepas rayalah.  simpan dulu ABM2 yang dah buat tu."  masa tu, tak rasa kecewa pun, sebab semangat nak balik melebihi segala-galanya. hehe


then inilah serba sedikit memori yang ada untuk majlis Ihya Ramadhan kat sekolah aku ni....


backdrop by me, Baim n Haziq.



budak2 rehearsal khatam al-Quran



cik Rossa sibuk dengan brosur majlisnya.



kak Imah n Haziq sibuk kacau dodol! eh tak. bubur lambuk. aku sibuk nak amek gamba guna tab cik Rossa, tapi....



tak banyak mana pun gambar. masa dorang buat ape entah, aku kena jaga budak Tahun 2. kalau tak alamatnya, boleh runtuh sekolah. hahaha.  nantikan update tentang raya pulak okayy.  selamat hari raya aku ucapkan untuk semua followers, viewers blog Saya Suka Hijau ni.  blog cikai2 jewww. auww! haha. maafkan salah silap sepanjang aku jadi blogger. cewah! ayat tak nak kalah. nanti makan ketupat rendang lemang kuih raye, ingat aku keyh!! luv u olls~ SALAM AIDILFITRI, from Pahang, with LOVE! :)



Saturday, August 11, 2012

Diari Cikgu Praktikum (Part 2)

Diya Edhayaa | 10:44 PM | 9Comments |
assalamualaikum. salam fasa terakhir ramadan.  :)



hari ni baru ada masa nak update blog. kesian tengok blog dah basi macam martabak diperam lapanbelas hari.  bukan apa, sibuk dengan praktikum.  hari-hari ada kelas.  walaupun 2 waktu je sehari, kecuali hari selasa 3 waktu sebab ada waktu PJ, tapi letihnya lahaii.. balik sekolah je, konfem tido tak sedar diri. huhu. faktor berpuasa jugak mungkin.  kalau partner aku lagilah kesian, hari2 nak kena drive pegi n balik sekolah. apakan daya, partner kau ni takde lesen lagi. haha.


isnin ni dah masuk minggu ke-4 praktikum kat SK Kampong Keledek. okay. okay. aku tau korang mesti gelak punya kan dengar nama sekolah aku ni. eh! aku tak tipu.  sekolah kampung ni.  asal orang tanya aku praktikum mana, aku jawablah betul2. pastu mesti orang sakan duk gelak. hahadoii..~







before ni, roomate aku praktikum sini. so, dah dengarlah cerita tentang sekolah ni. sekolah ni, totally murid Melayu. kali ni aku dapat mengajar BM Tahun 2 lagi. fuhfuh! dogaan. cobaan. haha.  bila masuk tahun 2 ni, problem aku sah2 lah kawalan kelas.  memang haru! haha.  untuk subjek minor pulak, aku kena ngajar PJ Tahun 5. okey, aku suka. ^_____^   dah masuk 3 minggu kat sini, kitorang 6 orang (Kak Imah, Dayah, Rossa, Haziq n Baim) langsaikan salah satu task yang kitorang dapat. ape lagi, buat murallah..! haha.  our big boss - Haziq n Baim. cikgu2 seni kan.. 




haa tengok kitorang punya big boss dua orang tu, sorang gigih pantau 'anak2 buah' warnakan mural sambil buat RPH kat tepi dinding. kau memang gigih, Haziq!  sorang lagi gigih tolong anak buah warnakan mural.  cayalah Baim!  masa ni, Kak Imah sibuk diobserve guru pembimbing, so thanks to Dayah yang tolong snapkan gambar kitorang. hehe. oh ye! aku dah lama tak hidup dengan orang yang namanya Dayah dalam satu kelas. sekali, masa praktikum, dapat partner yang nama Dayah jugak. haha.


bila cikgu-cikgu BM berseni. kehkehkeh~


setakat ni aku dah lepas observe untuk kali pertama dengan kedua-dua lecturer major n minor.  lega dah sikit.  hehe.  selagi lecturer tak datang, aku kusut.  lecturer datang pun aku kusut jugak. hakikatnya, aku memang serabut laa.. hahaha.  bukan apa, lesson plan yang kita tulis tu memanglah tak betul mana jugak.  tapi pelaksanaan tu yang aku lemah. PJ mungkin tak bermasalah sikit untuk kawalan kelas *yang kat dalam kelaslah setakat ni, kat padang tak tau lagi. haha! , tapi kalau BM tu.. ya Allah.. kena sabar banyak2..  budak sedang membesar kan.  


tinggal seminggu lagi nak raya, punyalah tak sabar. nasib baik sekolah ambil cuti 17hb ni untuk cuti raya. aummm! sedapnye balik rumah. ehehehe. dah, aku nak continue tulis lesson plan untuk next week pulak. hape menda aku nak ajar ek.. bui bui~ :D