Wednesday, March 30, 2011

mari belajar bahasa pahang: part 1

Diya Edhayaa | 5:29 PM | 7Comments |
assalamualaikum.






hari ni cikgu diya nak buat kelas tuisyen. tuisyen hari ni senang je. tajuk yang amat senang dan tak perlu berfikir panjang.  mungkin dalam aras 1 Huraian Sukatan Pelajaran Bahasa Pahang *gara-gara banyak sangat buat RPH sekarang ni.. dalam blog pun nak guna HSP.   diya ni memang totally orang pahang, lahir di pahang dan membesar pun di pahang. dari sekolah tadika sampai la belajar nak jadi cikgu sekolah pun, still tinggal kat pahang. *bile nak merasa keluar pahang neyyhhhh.  so, tak nak panjang-panjang, jom kita kenal words/loghat yang orang Pahang gunakan.. 


moh
maksud : jom atau mari (ada cikgu aku kata dulu, moh ni asalnya dari perkataan move = gerak)
cnth : moh kite g ke kedai..


pedooh
maksud : penipu atau menipu
cnth : tak payoh la percaya cakap die tu, pedooh je..


se'eh
maksud : kenyang yang teramat sangat
cnth : Se'ehnya perot kawan niii...


lece
maksud : tilam
cnth : bok sini lece tu, kawan nak mereloh ni..


sokmo
maksud : selalu
cnth : sokmo aku yang kena buat, pemalas betul budak ni..


jenuh
maksud : puas
cnth : jenuh doh aku  menunggu..


dan
maksud : sempat
cnth : tak dan nak makan tadi, kedai kak limah doh tutup..


merening
maksud : benda yang nak pecah (bulat)
cnth :  mek nye perut aok tu merening? termakan cacing di warung pak jabit ke..?


kerang
maksud : menangis dengan sepenuh hati
cnth : ambik la anok aok tu, kerang doh..


keri
maksud : gelak guling-guling
cnth : sudoh la wei melawoknye, keri doh aku..


tawor hebe
maksud : tawar sangat
cnth : aok tak letak gule ke air ni, tawor hebe...


babir
maksud : degil yang amat
cnth : budok ni babir sungguh le.. nok bergaduh aje..


beraluih/ beralus
maksud : perangai yang sopan santun
cnth : mak suka benor ngan si jenab tu..beralus budaknya..


berlemin
maksud : berminyak
cnth :  tak selera la nak makan roti canai kat warung usop tu, berlemin rotinye..


merepih
maksud : mencangkul rumput
cnth : pak abu ade di belakang rumah, tengah merepih..



haaa.. itulah sedikit sebanyak bahasa pahang yang aku tau..tapi tak semua daerah yang guna bahasa ni.. sometime, bila encik lebah mesej guna bahasa pahang, ada juga yang aku tak faham.. walaupun kitorang ni dalam daerah yang sama.. apatah lagi bila ada member aku yang lain daerah dengan aku.. ada perkataan yang aku cakap, dorang akan tanya balik aku, menda maknanya.. 

nantikan part 2 pulak ye...

pssttt: ditulis ketika lagu soley soley memenuhi ruang bilik.. :D


7 3 orang hijau bagi komen:

misznanarizal said...[Nak Reply!]

waaahhh...nk belajar la ckp pahang lak..asek ganu ngn kelate je

pelangi hafyza said...[Nak Reply!]

wah2.. boleh la fyza belaja ni..
tp apsni diya kena belaja bahasa jowo pulak la..hehe

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

sila2.. hehe.. jgn guna dlm krgn sudah..

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

fyza: sgt dialu2 kn.. t leyh borak2 gn mak ayh student.. hehe... no hal la blaja bhse jawa.. kamu ajrkn ok?!

pelangi hafyza said...[Nak Reply!]

hehe...
bkn xnak ajar..
orang cakap paham..tp nk sbut smule x reti dah.. hehehe..
ckt2 leh ar

mimie =) said...[Nak Reply!]

weh..aku yg agak jati ni pon xtau 2 3 perkataan..hahhahahhaha
asenye dok ulu doh aku ni..
meknye keh dok paham...musykil2..

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

fyza: ouh cmtu.. ngtkn fyza ni jawe.. hehe

mimiE: haha.. xsmue tmpt same.. depend pd zon.. cube ko ckp ni gn org kuantan, blum tntu dorg tw..