Monday, April 18, 2011

mari belajar bahasa pahang: part 2

Diya Edhayaa | 3:22 PM | 2Comments |
hari ni baru mood ada baik sikit mau menulis dalam keadaan gumbira-hati-senang-tak-terkata. pagi tadi sudah hadap game kat henfon C3 kawan, nak beli macam tak je. sebab keypad dia tak sesuai dengan jari diya kot. hihihi. oke2, balik pada topik utama, belajar bahasa pahang. hari tu diya dah ada buat PART 1, tapi hari ni kita masuk kelas tuisyen part 2 pulak ehh. hari ni, nak fokus sikit kat perkataan-perkataan yang orang tempat diya banyak gunakan.


abu (bukan nama orang okeyy)
maksud : pemberian hadiah kepada seseorang seperti binatang ternakan atau pokok buah-buahan
ayat : "mak abu ke aok la kambing ni atan."


bela 
maksud :  baiki
ayat : "ace aok bela radio tu, punah ranah dikerjakan kera."


bobok
maksud : menipu
ayat :  dia tu bobok! tak usah percayalah..


chike
maksud : mual @ muntah @ perut memulas
ayat : aboh, kak long rasa chike la. ni mesti sebab makan macam-macam benda semalam.


cebek 
maksud : jinjing
ayat : kesian nengok tok man tu tadi aboh, atan pun tolonglah die cebek plastik beras tu.



zaman tori
maksud : zaman dahulukala
ayat : usah mengungkit la cerita dia tu, zaman tori punye cerita doh.


tengkuh
maksud : ketuk secara perlahan-lahan menggunakan tangan
ayat : mamat, tengkuh ket songkok tok tu. berhabuk sangat duk atas lemari tu.


siyo'
maksud : mangkuk tingkat
ayat : mak isi dalam siyo' lah gulai ayam tu, senang sikit atan nak bawak.


rembat
maksud : khemah tempat makan tetamu masa kenduri kahwin
ayat : saya nak menjemput abang pegi merembat hari sabtu ni, anak saya nak kawen.


ralit
maksud : leka @ khusyuk @ memberikan tumpuan yang amat
ayat : amboi senah, ralit benor tengok AC Mizal..kawan masuk pun aok tak sedar.


po/pa
maksud : beg duit
ayat : kawan pinjam duit aok dulu la ye, tertinggal po/pa di rumah.


nyor gula
maksud : kerisik
ayat : awang..! tolong kait nyor dalam 5 biji, mak nak buat nyor gula.


Nine
 (yang ni memang panggilan arwah tok aku untuk aku.. hehe)
maksud : gelaran untuk anak perempuan yang paling tua
ayat : dalam kampung ni, Nine anak mak ngah timah tu yang paling lawo. ratu kebaya tuuu..


lat
maksud : selang @ senggang beberapa
ayat : rumah hasan kontraktor tu lat 3 buah je dari rumah kawan.


jas
maksud : menitik
ayat :  kesiannya aku tengok aok mengayuh basikal tengahari gini, jas peluh.





hari ni kita belajar dulu 15 perkataan. lain kali, panjang umur, diya sambung lagi PART 3 pulak. hehehe. kalau nak baca part 1, boleh lah tengok entry INI.  diya nak sambung buat assignment yang kena tambah sikit lagi.
babai!!

;)

2 3 orang hijau bagi komen:

Wani said...[Nak Reply!]

bestnyaaa ! kat johor tak ada loghat macam ni punsss

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

hehe.. phg ni ikut tempat gk.. ade yg x gune perkataan2 ni..