Saturday, May 14, 2011

BEN ASHAARI UCAP SELAMAT HARI GURU

Diya Edhayaa | 2:02 PM | 10Comments |

bersempena Hari Guru pada hari Isnin ni, abg Ben buat segmen woo.. diya ni kalau cakap pasal cikgu cikgu ni memang suka.  bakal pendidik kan.

sebagai syarat nak join segmen abg ben ni, ada soalan tau.  meyh kita jawab soalan dulu ek.  sambil tu boleh la kenal ngan diya ni.  hehe.

SEKOLAH
tadika - Tadika Kemas Kampung Temin, Jerantut, Pahang (1996)
sekolah rendah - Sekolah Kebangsaan Temin, Jerantut, Pahang (1997-2002)
sekolah menengah - SMKA Tg. Ampuan Hajjah Afzan Pahang, Jerantut, Pahang(2003-2007)

pastu sambung form 6 sekejap, 2 minggu je pun di...
SMK Padang Saujana, Jerantut.

then dapat tawaran pegi,,...
IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan, Kuala Lipis,Pahang

insyaAllah akan tamat pengajian selama 5 tahun 1/2 pada 2013.. *tak sabar nak jadi cikgu dah!


CIKGU YANG MASIH INGAT SAMPAI SEKARANG

tak semua diya ingat cikgu dari tadika sampai lah sekolah menengah.  
ada yang ingat muka, tapi lupa nama.  ramai sangat kan.  boleh pulak terlupa.  huhu.
kalau sebut pasal cikgu yang betul diya ingat, adalah yang special case sikit.  antaranya:

CIKGU NOR MAZNI
ni cikgu math diya masa form 5.  diya dulu lembab sikit pasal math ni.  tapi kalau buat karangan, memang suka la duk merepek merapu panjang panjang.  haha.  tapi masa form 5, diya dapat cikgu mazni yang ajar kelas diya.  dengan dia, diya rasa best sangat belajar.  bila taim bertanya, memang muka diya selalu tak tau malu.

CIKGU2 BM (dari form 1 sampai form 5)
semua cikgu bm diya memang terbaekkkk wa cakap lu.  selalu jugak orang kata bm ni sempoi jek.  senang. hek eh! tak senang mana jugaklah.  tapi dengan cikgu2 ni, memang best.  selalu jugak tunggu masa bm.  haa.. amek kau.  masuk sini, bakal cikgu bm. hehe


TEACHER ZALINA
ni pulak cikgu bi masa darjah 5 dan 6.  merangkap guru kelas sekalilah.  diya dulu pun tak hebat sangat bi.  maklumlah orang kampung je.  tapi dengan teacher ni, diya rasa seronok.


USTAZ ZULHAZMI
ustza ni ajar bahasa arab masa diya form 3.  ada satu hari tu, diya tak siap kerja dia bagi.  masa tu 5orang je dari 28 orang yang tak siap.  diya tak suka duduk kelas tu, sebab kelas tu budak-budak pandai.  rasa lemah jugak.  then, bila tak siap, ustaz tu macam suruh diya siapkan and make sure PMR nanti BA kena dapat A.  rasa tercabar woo.. hehe. and hasilnya, alhamdulillah.


KENANGAN SEBAGAI GURU
selama jadi guru pelatih ni, dah 3 buah sekolah diya jadi cikgu seminggu.  sekolah2 tu - SK Sungai Isap, SK Jerantut Jaya dan SK Kompleks Seberang Takir.

kenangan-kenangannya:
1) terpaksa kawal satu kelas darjah 1 yang ada 40 orang murid.  nak menangis rasa.  ya Allah, susah juga nak jadi cikgu ni.  ingat senang ke.  kita jerit kat sini, diorang bertumbuk kat belakang.  kita jalan sini, dorang main pengasah kat sana. aduyaiii..

2) suruh duduk, jawab exam.  tapi ada sorang budak ni, tak reti reti nak duduk diam.  macam-macam cara dah buat.  memang dia tak reti.  emm sabao ajelah.

3) murid kata cikgu cantik.  haha .  ni kes naik lif sorang sorang tekan sendiri.  sebab tu kalau pegi sekolah, pakaian pun kena jaga.

4) ada budak bagi diya kapal terbang kertas.  budak tu tahun 2 kelas paling hujung.  bila kelas paling ujung ni, marah pon tak boleh kasar kasar.  lembut sangat pun tak boleh.  tapi kena slow talk dengan dorang.  akhirnya, dorang boleh jadi rapat dengan kita.

emm.. kalau nak cerita, banyak sangat.  ni belum praktikum lagi.. baru seminggu duk sekolah setiap sem.  huhu.

lastly, jadilah guru yang berguna kpd agama, negara dan bangsa.  

=)


10 3 orang hijau bagi komen:

solomolo said...[Nak Reply!]

singgah dari segmen Abg Ben...
selamat hari sabtu !~
dan selamat hari guru

Haris Kaito said...[Nak Reply!]

dari blog abg Ben...
jom singgah blog sy...
follow lebih baik...he3...

JOM TERJAH SINI!

Haris Kaito said...[Nak Reply!]

dari blog abg Ben...
jom singgah blog sy...
follow lebih baik...he3...

JOM TERJAH SINI!

blackroses said...[Nak Reply!]

dari segmen ben ashaari..
semoga menjadi guru yang cemerlang dan gemilang...

selamat hari guru..


jom singgah blog sis dan follow..
http://roziana81.blogspot.com

Gen2Merah said...[Nak Reply!]

salam Hari Guru 2011... salam ukhuwah salam pesahabatan drpd Folower ke-462 ngeeee~

Awangku Johan said...[Nak Reply!]

salam ziarah dan salam perkenalan cikgu dari laman blog abg ben.. saya follo blog cikgu ni yaa... Ada masa mai la singgah n follow la sekali blog saya cgu Awang yang tak seberapa ni... Huhuhu

aida4eva said...[Nak Reply!]

guru mencorak insan..sygi guru anda.. :)

http://aida4eva.blogspot.com

sem 3 ipg ek??sama lah kita~

semoga bakal jadi guru yg terbaik :)

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

solomolo: tenkiu.. :)

haris: thanx singgah sni..:)

blackroses: amin~ nt ek.. i will.. insyaAllah..

gen2merah:slm ukhuwah juga.. thanx 4 being my 462 follower..

awangku johan: rasenye mcm dah penah foloe.. ape2 je laa.. hehe.. tenkiu!!

aida4eva: yup! tnpa guru siapalah kita.. thanx kwn..

man yusoef said...[Nak Reply!]

semua tempat bljr kat pahang kan...hihi..smoga menjadi pendidik yang berjaya...

Diya Edhayaa said...[Nak Reply!]

aah.. hope posting kt lua phg laa.. hehe.. amin~ tenkiu.. :D